INSPO: 5 tipů na jarní dekorace aneb jarní nálada u vás doma

Datum: 10.4.2019 Autor: Irena Vokrojová Kategorie: Blog, Home, Inspo

Začátek jara je asi to nejkrásnější období v roce a já se každý rok těším, jak si jeho příchod vychutnám venku i doma. Je čas udělat jarní úklid, pustit dovnitř čerstvý vzduch a rozjasnit svůj domov. Vybrala jsem pro vás několik jednoduchých tipů na to, jak si doma vytvořit jarní náladu.

Jarní věnec rozzáří kvítky zlatého deště

Ideální je, když vás jarní nálada osloví hned u vchodových dveří. V poslední době jsou stále oblíbenější sezónní věnce a ani já ho z jarních dekorací nevynechám. Krásný a poměrně trvanlivý bude z větviček zlatice, jinak zvané zlatý déšť. Pokud jste dostatečně zruční, vyrobte si ho svépomocí, keříky této překrásné rostliny rostou i volně v přírodě. Do věnce vám stačí několik větviček, zlaté kvítky ho krásně rozzáří.

 

Zelenina vykouzlí zajímavou kytici

Srdcem domova bývá jídelní stůl, na který se hodí větší jarní dekorace ve váze nebo jiné nádobě. První volbou jsou samozřejmě čerstvé řezané květiny, ale letos si můžete tradiční květinové aranžmá ozvláštnit. Důmyslně a vesele bude působit kytice celých mrkví. Bulvy mrkve ponořte do vody jako stonky a natě nechte volně jako květiny. Pokud by nať nebyla příliš hustá nebo padala dolů, můžete do této netradiční kytice přidat jiné jarní rostliny. Oranžová barva mrkví bude totiž ke kytici přitahovat zaslouženou pozornost. 

Květiny můžete aranžovat různě

Pokud přece jen dáváte přednost řezaným květinám, zkuste je pro změnu upravit jinak. Místo vložení kytice stonky dolů je můžete do vázy vložit celé. Nejlépe se k tomu hodí kulaté vázy, po jejichž vnitřním okraji můžete květiny opatrně zatočit i se stonky. Perfektně budou vypadat zejména tulipány, které mají pružné stonky. Navíc jich nebudete potřebovat celý pugét, na vyplnění vázy vám postačí několik kusů a dojem bude stejně krásný. 

Svěží barva citrónů dodá stolu jarní náladu

Jestliže na stole živé květiny nechcete, zkuste si na stůl vytvořit naprosto nenáročnou, a přece jarně svěží dekoraci.  Do mísy jakéhokoli tvaru naaranžujte žluté citróny a větvičky se zelenými lístky nebo limetky. Tato sytá žluto-zelená kombinace báječně vynikne na dřevěném nebo kameninovém podkladu, takže můžete využít i talíř nebo dřevěné prkénko. Nejen že se touto jednoduchou dekorací pokochají vaše oči, ale potěší vás i její příjemně čerstvá vůně.

Hnízda s vajíčky jsou symbolem jara

Posledním mým dnešním tipem je variace na svícen. Svíčky jsou oblíbené po celý rok a ani ustupující zima vás od jejich použití zřejmě neodradí. Jarní náladu vytvoří držák svíčky ve tvaru ptačího hnízda, které si můžete sami vyrobit z ohebných větviček. Doplnit ho můžete trávou, mechem, drobnými kvítky nebo do něj přidat vajíčka jako předzvěst blížících se Velikonoc. Velikonočním vajíčkům a jejich použití v interiéru se budu do většího detailu věnovat v dalším článku. Zatím si tedy užívejte jara venku i uvnitř!

Fotografie zdroj: Pinterest

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *