Outfitmania stylistické služby

INSPO: HEALTHY CHRISTMAS

k

Vánoce máme všichni spojené s cukrovím a spoustou jídla. Už během tohoto již skoro uplynulého roku jsem se začala více zajímat o to, co jíme a přemýšlet o zdravějších alternativách. Padlo to tedy i na cukroví, které letos bude trochu jinak. A recepty najdete v dnešním článku.

Snad se vám bude líbit další okruh, kterému se na blogu dá trochu prostoru :) Irča ví, že já vařím moc ráda, batátové brownies se staly nedílnou součástí školení, takže je to logické, že i sem tam nějaký recept nebo tip u nás najdete. Perníkové kuličky jsou inspirovány blogerkou Ellou Mills, vanilkové rohlíčky a kokosky jsou z blogu cukrfree.cz

 Perníkové kuličky

hrnek pomletých mandlí (nemusí být úplně na jemno) – 2 hrnky datlí (ideálně je alespoň na hodinu namočte do teplé vody, budou se lépe zpracovávat) – 4 lžíce nepraženého kakaového prášku (seženete ve zdravé výživě) – 2 lžičky skořice – perníkové koření dle chuti – 2 a půl lžičky ořechového másla (mandlové nebo může být i arašídové) – 2 lžíce kokosového oleje – strouhaný kokos na obalení pokud chcete

Začněte s mandlemi, ty si lehce pomelte, přidejte datle a kokosový olej a mixujte do hladka. Dále přidejte oříškové máslo, kakao, skořici a perníkové koření. Lžičkou si nabírejte kousky hmoty a tvarujte kuličky, které nechte chladit v lednici. Pokud se vám budou zdát lepkavé na povrchu, obalte je v kokosu :) V uzavřené nádobě v lednici je poté skladujte. Já je dělám i v průběhu celého roku (bez perníkového koření) a když mě honí mlsná, jsou ideální!

Processed with Snapseed. Processed with VSCO with f3 preset

Vanilkové rohlíčky podle cukrfree.cz

130 g mandlové mouky nebo mletých loupaných mandlí – 100 g změklého másla – 2 žloutky – špetka prášku na pečení – vanilková esence (často prodávané aroma vynechte, raději investujte opravu do esence) – stévie dle chuti (případně některý z přírodních sladidel jako med, rýžový sirup – pak to ale nebude úplně cukrfree)

Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Poté tvarujeme 1-2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vzniklé rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut.

vanocnikokosky1

Kokosky

200g strouhaného kokosu – 4 bílky z větších vajec od šťastných slepiček – stévie podle chuti (kokos má sladkou chuť sám o sobě, proto kokosky nesladím vůbec) – vanilka – špetka himalájské soli

Troubu předehřejte na 170°C. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli (popř.stévie) do sněhu. Poté do sněhu opatrně vmíchejte strouhaný kokos a vanilku. Pomocí hlubší lžíce opatrně tvarujte kokosky a poté vykládejte na plech s papírem na pečení. Pečte kolem 15 minut dokud okraje kokosek nezezlátnou. Nechte vychladnout a podávejte.

Měla jsem sama v úmyslu recepty od Janiny z cukrfree.cz (které tímto předem děkuji za inspiraci) upéct a vyfotit své výtvory, ale dohnala mě nemoc, takže se k plotně snad dostanu v průběhu víkendu. Nicméně kuličky jsou můj osobní výtvor ;) Chutnají i manželovi a vydrží nám celkem dlouho – protože si stačí vzít dva kousky, a máte dost.

Dejte mi vědět, zda jste dělali a chutnají a jestli máte zájem sem tam o další recept!

foto a recept rohlíčků a kokosek cukrfree.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *