INSPO: FENOMÉN HYGGE

Datum: 22.3.2018 Autor: Irena Vokrojová Kategorie: Blog, Home

Oficiálně je tu sice už jaro, ale počasí venku tomu rozhodně nenasvědčuje. A tak místo procházek v rozkvétající přírodě stále sedím zachumlaná doma. Ale vlastně to není tak špatné. Když se tak rozhlížím ze svého oblíbeného křesla, cítím se příjemně, pohodově a spokojeně…tak nějak hygge.

Můj osobní hygge koutek zahrnuje pohodlné křeslo, pléd proti chladu a samozřejmě svíčky.

Tohle dánské slovo v sobě zahrnuje celou paletu pocitů, atmosféry a nálady, pro které nemáme jeden český výraz. Nejbližší je nejspíš slovo pohoda, ale vyjadřuje i pocit soudržnosti, radost z přítomného okamžiku a taky z toho jen tak si sedět doma u svíček a pít teplý čaj. Jak si tedy zařídit domov tak, abyste v něm tyto pocity měli?

Základem je minimalismus, který je severským národům vlastní. Já jsem v bytě udělala pořádný jarní úklid, tentokrát jsem ale místo mytí oken vytřídila staré oblečení, nádobí, které už nepoužívám a hromady papírů, na které už sedal prach. Sice jsem se cítila fyzicky unavená, ale psychicky mě to osvěžilo a cítila jsem se, jak jinak, hyggelig.

Svíčky patří k hygge jako ruka do rukávu. Tyto krásné svícny jsou od holandské značky Riverdale.

Asi nejdůležitější pro tvorbu hygge je světlo. Dánové používají více menších zdrojů světla, ideálně se stmívači, čímž navodí klidnou a útulnou atmosféru. Kromě svítidel jsou k hygge nutně potřeba svíčky. Ne náhodou mají Dánové největší spotřebu svíček na hlavu ze všech národů světa. Svíčky opravdu dovedou prostor změnit a zejména v zimních měsících vykouzlit v pokoji skoro až magickou náladu. Pokud máte tu výhodu a máte krb, tak rozdělejte oheň, ten totiž navodí hygge náladu stejně dobře jako svíčky.

Pro mě jsou pohodové dekorace ty, které navozují pocit útulna a mají lehkou patinu, která naznačuje, že je často a rádi používáte…takové jako nabízí holandská značka Riverdale.

Dalším důležitým prvkem hygge jsou měkké textilie a doplňky z přírodních materiálů. Přehozy, plédy, polštářky a kožešiny vám dají najevo, že je naprosto v pořádku se jen tak schoulit, pořádně se zachumlat a v pohodlí přečkat zimu. Dekorace používají severské národy hlavně v podobě lampiónků, lucerniček a svícnů a ráda kombinují staré s novými. 

Můj zaručený recept na hygge jsou lívance…jejich příprava i pojídání     Zdroj: Pinterest

Soňa z S4UDesign

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *