INSPO: PRAVIDELNÝ ÚKLID JE TŘEBA

Datum: 16.2.2021 Autor: Irena Vokrojová Kategorie: Blog

Přestože je období zimy čas na odpočinek, sama za sebe ji kromě lyžování nejraději využívám k pořádnému pročištění všech skříní. Ne, nejsem úklidový maniak. Jen nemám ráda kolem sebe zbytečně mnoho věcí a navíc chaoticky poskládaných. Nesnesla bych pocit, že bych se v nich nevyznala. Ba co více, že bych se stávala jejich otrokem. Určitě to pramení z mého dětství, kdy jsem vyrůstala v našem velkém domě, kde se nic nevyhodilo. Moji rodiče měli vždy odpověď, že se to určitě bude jednou hodit. Následkem toho já posledních 15 let jen třídím a vyhazuji. Vždy v rozsahu, který mi můj otec s ubývajícími silami dovolí. Co vám budu vykládat. Učí to životní toleranci. A asi tak nějak přirozeně  se čištění šatníků stalo mou vašní a osudem. 

Je mi jasné, že ne každý má odvahu si k sobě pustit stylistku, aby mu s uvedením věcí do pořádku pomohla. Velmi dobře si uvědomuji, že se jedná o narušení osobní zóny a z toho vzniká mnoho obav. Ty se přirozeně ještě umocnily strachem z nákazy. Proto jsem se pokusila tento článek věnovat předání z praxe ověřeného postupu. Budete mít uklizeno nejen ve své šatně, ale i na duši. V podstatě je to taková terapie úklidem.

Jak tedy správný postup vypadá? Minimálně 2x do roka je zdravé (nezbytné) zkontrolovat stav svého oblečení, bot, kabelek a všech doplňků. Já osobně se to snažím zvládnout 4x s každou změnou sezóny. Nejdůležitější na start je odhodlání se do toho pustit. Uvědomit si, že nechcete sloužit obsahu své skříně. Naopak byste v ní vždy měli snadno najít řešení pro váš každodenní program.

Postup:

1. Vyčleňte si několik (4-5) hodin, abyste nebyli v časovém presu a nemuseli v půlce přestat. Nejspíš by se vám již znovu do toho nechtělo. Doporučuji v dopoledních hodinách. Nezdá se to, ale je to opravdu náročné nejen fyzicky, ale i emočně. S konkrétními věcmi máte spojené zážitky při jejich pořízení, nebo co vše jste museli odpracovat před jejich koupí. To vše unavuje.
2. Připravte si velké pytle, kam budete vyřazené věci hned dávat. Ideální jsou tmavé neprůhledné. Opravdu je lepší nevidět, co vše dáváte pryč. Jak jednou jste se rozhodli, už se k tomu nevracejte. Je čas jít dát. I zde platí: „Sejde z očí, sejde z mysli“.

 

3.Kontrolujte kvalitu každého kusu a vadné vyřaďte, opravdu vše. Někdy je to těžké, ale je to nezbytně nutné. Jestli nosíte poškozené kousky (může to být i třeba na spodním lemu vytržené očko na svetru, které po zakasání není vidět), zašpiněné (flek, který v podpaží není téměř vidět), zažmolkované (to přece není moc a na procházku se psem nebo na hřiště s dětmi to jde), pácháte zlo sami na sobě. Nastanou situace, kdy se to provalí a již bude pozdě. A hlavně, vy o tom víte a necítíte se dobře, protože se neustále kontrolujete.

4. Podobné je to s tím, co vám nesedí. Důvodem může být špatná velikost případně, že se v dané věci již necítíte. Realitou bývá, že pokud vám daná věc nesedí teď, s největší pravděpodobností nebude ani v budoucnu (snad jen těsně po proudu je výjimka). S přibývajícími roky se nám postava mění, přestože to na váze nemusíme poznat. Stejně tak se měníme i my jako osobnosti. To co jsme s velkou oblibou nosili ve dvaceti, není to pravé ve čtyřiceti. Pryč s tím.

5.Vyzkoušejte si nové netradiční kombinace ze zbylých kousků. S méně je možné docílit více. Inspirací vám může být Pinterest, různé edice online časopisů nebo Instagram. Když se nebudete brzdit a nebudete se blokovat, určitě vás to překvapí. Jen si předem ujasněte svůj typ postavy. Bohužel ne každé z nás sluší světlé nebo vzorované kalhoty bez zakrytí pozadí, třeba sakem nebo delším kardiganem.

6. K ruce si dejte papír a tužku, kde si  zapíšete novinky na budoucí doplnění. Ty mohou vycházet jak ze znovu obměny důležitých stálic (bílá trička už nebyla bílá, tak je třeba nových), nebo z chybějících do vysněných kombinací outfitů. Dle mé zkušenosti nejvíce podceňujeme boty. Přidat můžete i dlouhodobé sny ze svého investičního „wish listu“.
7. Projděte opravdu na vše co nosíte. Není to jen o oblečení (všechny roční období, pokud je oddělujete nebo ukládáte jinam mimo sezónu), ale i o botách, taškách, čepicích, šátcích a špercích. Neopomeňte spodní prádlo, ponožky a punčocháče.

8. Vyřazené věci rozdělte podle místa určení. Ačkoli se můžete domnívat, že se jedná stále o pěkné věci, věřte že často o ně nikdo nemá zájem. Čím víc si s darováním budete lámat hlavu, tím delší dobu vám tam budou ležet. Proto doporučuji je hned rozdělit na tašku pro kamarádku nebo rodinu a pak na pytle pro charitu nebo do textilního kontejneru. Důležité je co nejdřív vše odvést a celý úklid uzavřít.


9. Až bude toto vše za vámi, je velmi, velmi, velmi důležité k dalším nákupům přistupovat s rozumem. Nepostradatelnou pomůckou vám bude nově vytvořený nákupní seznam. Snažte se vyhnout impulsivním koupím toho co vidíte v časopisech nebo ve výlohách. Vždy je lepší odejít a o den déle nad  danou věcí přemýšlet, než nechat i s visačkou doma viset něco, co nevíte s čím kombinovat.

10. Nezapomeňte, že třídit se má  pravidelně a to minimálně 2x do roka. Jestli hledáte více informací se špionáží do mé osobní šatny, mrkněte  na INSTAGRAM .  A pokud to sami nezvládnete, objednejte si odborníka 😉👌✌️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *